Центърът за развитие на медиите предлага сигурни канали за сигнали за корупция

Центърът за развитие на медиите предлага сигурни канали за сигнали за корупция

Законовата защита спрямо хората, които подават сигнали за нарушения и корупция е съществен проблем. България е сред държавите, които нямат такъв закон“. Това подчерта пред БНР Яна Пеловска, управител на Центъра за развитие на медиите.

Центърът е една от 50-те неправителствени организации в цял свят, които се обединиха в коалиция в защита на подаващите на сигнали за нарушения и корупция по време на пандемията и след нейния край.

„Сега тази тема става актуална, по време на пандемията, защото тази ситуация показва колко е важна отчетността и нуждата от редовна и ясна информация. Прозрачността и честността излизат на преден план. Вече има поводи за притеснения – за капацитета на здравните системи, за обществените доставки, за нарушение на законови актове, за нарушаване на личната неприкосновеност на хората“, допълни Пеловска в предаването „Преди всички“.

По думите ѝ, когато се взимат решения в извънредна ситуация, подаващите сигнали могат да изиграят жизнено важна роля, за да могат да се запазят принципите на демократичния контрол:

„По цял свят е доказано, че сигналите за нарушения са най-силното средство за борба и превенция на действия, които са в ущърб на обществения интерес, но тези хора трябва да бъдат защитени“.

Според Яна Пеловска в такива смутни времена нарушенията стават по-лесни:  

В България имаме 25 осигурени канали за сигнализиране с един гарантиран механизъм за сигурност. Имаме интерес от болници, компании, браншови организации, но нямаме интерес от публични институции“. 

Интервюто с Яна Пеловска можете да чуете в звуковия файл.